Gazdaság

Az MNB is részt venne a pénzügyi adóról szóló tárgyalásokon

Az MNB is rész kíván venni a pénzügyi adóról szóló tárgyalásokon, ahol a jegybank szakértői feltehetik kérdéseiket, és elmondhatják szakmai álláspontjukat.

A meghirdetett akcióprogramból egyértelműnek tűnik, hogy a kormány elkötelezett a költségvetési stabilizáció folytatása mellett, s a költségvetési kiadások lefaragása és az élőmunkát terhelő adók tervezett csökkentése erősíti a magyar gazdaság versenyképességét – állapította meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Az MNB a részletek megismerése után végzi majd el elemzéseit a miniszterelnök által bejelentett intézkedések makrogazdasági pályára gyakorolt hatásáról, különös tekintettel az infláció alakulására, melynek stabilizálása a jegybank elsődleges feladata.

A pénzügyi rendszert érintő intézkedési tervekkel, ezek között a legnagyobb hatású, a pénzügyi közvetítő rendszert érintő adóval kapcsolatban az MNB pénzügyi stabilitási szempontok és a növekedési hatások alapján alakítja ki véleményét.

Ezért a jegybank kiemelten fontosnak tartja, hogy a pénzügyi stabilitás megőrzéséért felelős intézményként az MNB is részt vegyen a pénzügyi intézményekkel folytatandó egyeztető tárgyalásokon, ahol a jegybank szakértői feltehetik kérdéseiket, és elmondhatják szakmai álláspontjukat.

A válaszok alapján az MNB elkészíti elemzéseit, hatástanulmányait arról, hogy a tervezett intézkedések hogyan érintik a pénzügyi közvetítő rendszert, és milyen hatással lehetnek a reálgazdasági folyamatokra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik