Gazdaság

Az új brit miniszterelnök is rosszabb gazdasági helyzetet talált, mint gondolta

Aligha tarthatók az előző kormány előrejelzései.

David Cameron a The Sunday Timesnak azt mondta: “súlyos problémák” vannak a korábbi munkáspárti kormány jövőre már robusztus, 3 százalékos gazdasági növekedést valószínűsítő prognózisával. Közölte, hogy még nem látta a gazdaság állapotáról készülő jelentést, amelyet az új kormány által létrehozott testület, a Költségvetési Felelősség Hivatala állít össze. Parlamenti képviselők várakozása szerint azonban a jelentésben a független közgazdászok előrejelzéseinek átlagához közelebbi, 2 százalék körüli jövő évi növekedési prognózis szerepel majd.

A konzervatív párti miniszterelnök az interjúban kijelentette: a május választások után megalakult konzervatív-liberális brit kormánykoalíció “vad mértékben eltúlzott derűlátásra valló” előrejelzéseket örökölt a munkáspárti elődtől; ezek egyike a 3 százalékos jövő évi gazdasági növekedés, a másik pedig az a várakozás, hogy “a kamatszint mindig alacsony marad”.

A brit kormányfő szerint “a legsokkolóbb” az államadósság kamatköltsége. “Ha nem teszünk ez ügyben semmit, (a kamatköltség) elérheti az (évi) 50-60-70 milliárd fontot is (…) többet fordítanánk a kamatokra, mint az oktatásra vagy a védelmi kiadásokra”.

Cameron szerint “teljes felelőtlenségre” vall, amit az előző kormány az újra hagyott. Hasonló képet festett az átvett gazdasági-költségvetési örökségről nemrég a brit pénzügyminiszter is.

George Osborne néhány hete a Financial Timesnak azt mondta, hogy az új kormány “különböző szekrényekben mindenféle csontvázakra lel”. Osborne szerint a Munkáspárt vezette előző kormány megbízatása végére “teljesen felelőtlenné vált (…) és abszolút borzalmas közfinanszírozási helyzetben hagyta hátra az országot”.

A recessziós brit gazdaság élénkítésére és a bankok megmentésére fordított csillagászati összegek békeidőben soha nem mért szintre, előzetes becslések szerint a hazai össztermék (GDP) 11,6 százalékára duzzasztották a márciussal zárult pénzügyi évben a brit államháztartási hiányt. Ez messze a legmagasabb hiány a hét vezető ipari hatalom (G7) országcsoportján belül.

A világ legnagyobb hitelminősítője, a Standard & Poor’s már kilátásába helyezte a lehetséges legjobb, “AAA” szintű brit államadós-osztályzat rontását az átfogó költségvetési konszolidáció elmaradása esetére. Nagy-Britannia a legnagyobb, “AAA” elit besorolással ellátott gazdaság, amelynek adósosztályzatára valamely hitelminősítő negatív kilátást jelentett be.

A konzervatív-liberális kormány nemrég bejelentette, hogy június 22-én új “vészköltségvetést” terjeszt be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik