kkv
Gazdaság

Szűcs: az EU-nak gazdasági stratégiára van szüksége

Az Európai Uniónak új gazdasági és szociális stratégiára van szüksége, amely a formálódó EU2020 dokumentumban fogalmazódik meg - monda Szűcs Tamás.

Az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője emlékeztetett arra, hogy válság hatására 2009-ben az Európai Unióban a GDP négy százalékkal mérséklődött, a munkanélküliség tíz százalékra nőtt, a kkv-szektor munkahelyteremtése csökkent.

Vereczkey Zoltán, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) kkv-fejlesztésért felelős alelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar mikro- és kisvállalkozások exportteljesítménye az Európai Unióban a legalacsonyabbak közé tartozik, és ezen változtatni kell.

Szűcs Tamás elmondta, hogy az EU2020 stratégiában a 7 zászlóshajójából öt kapcsolódik a kis- és középvállalkozói szektorhoz.

Az öt zászlóshajót ismertetve kiemelte, hogy az iparpolitika a globalizációban címet viselő az üzleti környezet javítására irányul, az innovatív unió témaköre a kutatás-fejlesztés feltételeinek javítását célozza, a mozgásban az ifjúság keretében a fiatalok munkaerőpiacra jutását segítenék, a külföldi tapasztalatok megszerzését ösztönöznék. A digitális menetrend a nagysebességű internet elterjesztését szolgálja majd, hogy a vállalkozások aktívabban csatlakozhassanak az e-kormányzáshoz. Az erőforrás-hatékony Európa nevű zászlóshajó a megújuló energiák nagyobb arányú hasznosítását szorgalmazza.

Vereczkey Zoltán elmondta, hogy a kamara az adminisztráció csökkentése, az adórendszer átalakítása, a foglalkoztatás bővítése, a szakképzés, a kereskedelemfejlesztés témák területén javaslataival is segíti a kormány munkáját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik