Gazdaság

Csökkent a munkanélküliség Spanyolországban

A rekord nagyságú munkanélküliséggel küzdő Spanyolországban öt éve a legnagyobb mértékben, több mint 70 ezerrel csökkent az állástalanok száma májusban.

A madridi munkaügyi minisztérium szerdán közölt adatai szerint az előző hónaphoz képest 76 223-mal csökkent a regisztrált munkanélküliek száma: 4 millió 66 ezer 202-re.

Májusban a gazdaság valamennyi szektorában mérséklődött a munkanélküliség. A 40 milliós országban a második hónapja csökkent a munkanélküliség, ugyanakkor az egy évvel korábbihoz képest 446 063-mal emelkedett a regisztrált munkanélküliek száma.

Spanyolországban a leépítéssel kapcsolatos kiadások szintje az egyik legmagasabb a legfejlettebb ipari államokat tömörítő OECD tagországai között, a hosszú távú munkaszerződések pedig sok olyan juttatást biztosítanak, amelyek csökkentésébe a dolgozók nem hajlandók belemenni.

A szakszervezetek ellenzik a reformot, a kormány viszont akár konszenzus nélkül, rendeleti úton is kész bevezetni a gazdasági versenyképesség szempontjából létfontosságúnak tartott intézkedéseket.

A munkaügyi tárca csak a munkanélküliek számát tartja nyilván. A munkanélküliségi rátát a statisztikai hivatal közli, a minisztérium felméréseitől független vizsgálatok alapján. A hivatal legutóbbi közleménye szerint az első negyedévben 20 százalékra emelkedett a munkanélküliség. Ez a legmagasabb érték az euróövezetben, nagyjából a duplája a 16 országból álló övezet átlagának.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik