Gazdaság

Spanyolország: a szakszervezetek nem engednek

Eredménytelenül végződtek a tárgyalások pénteken a szakszervezetek és az üzleti szféra képviselői között a szükséges munkaerőpiaci reformokról Spanyolországban.

A szakszervezetek szerint gyökeres ellentétek vannak a két fél között, amit megpróbálnak majd a kormány közvetítésével feloldani. A reform központi eleme a leépítéssel kapcsolatos költségek csökkentése, ami közgazdászok érvelése szerint létfontosságú a spanyol gazdaság versenyképessége szempontjából.

A leépítéssel kapcsolatos kiadások szintje egyike a legmagasabbaknak az OECD-tagországokban, a hosszú távú munkaszerződések pedig sok olyan juttatást biztosítanak, amelyek csökkentésébe a dolgozók nem hajlandók belemenni.

Ugyanakkor a kormány elszánt a reformok véghezvitelében, s ha május végéig a két fél nem tud megállapodni, akkor a kormánynak királyi rendelettel kell végrehajtania a reformot. Ez viszont általános sztrájkot eredményezhet Spanyolországban, miután a szakszervezetek június 8-ára már meghirdettek egy sztrájkot a közalkalmazottak bérének csökkentése miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik