Gazdaság

Az idén növekedési pályára állhat a magyar gazdaság

Az idén növekedési pályára állhat a magyar gazdaság a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szerdán ismertetett prognózisa szerint.

A párizsi székhelyű nemzetközi szervezet az idén 1,2 százalékos növekedést vár.

A helyzet javulását azzal magyarázták az OECD-nél, hogy a vártnál nagyobb ütemben bővülő export ellensúlyozni tudja a belföldi kereslet gyengélkedését.

A magyar Pénzügyminisztérium május 13-án közzétett átadás-átvétel dokumentuma szerint az idén a GDP a 0,2 százalékos visszaesés helyett akár 0,3 százalékkal is növekedhet.

Az OECD elemzésében azt is megállapította, hogy az államháztartás hiánya az idén a GDP 4,5 százalékára, jövőre 4,3 százalékára rúghat, miközben a Pénzügyminisztérium az idén 3,8, jövőre 2,8 százalékos GDP-arányos hiányt vár.

Jövőre mérséklődik az infláció, 2,3 százalékra az idén várható 4,5 százalékról, miközben a munkanélküliség csak parányit mérséklődik jövőre az OECD szerint, 10,5 százalékra az idei 11 százalékról.

Mindezek ismeretében az OECD elemzői megfontolt költségvetési politikára intik a magyar kormányt a befektetői bizalom megtartása és a további monetáris enyhítés lehetőségének megteremtése céljából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik