Gazdaság

Századvég: az idén már nő a magyar gazdaság

Az idén már pozitív tartományban lesz a magyar gazdaság, a GDP-arányos államháztartási hiány pedig alapesetben 4,7-5,0 százalék lehet, amit kiegészíthet az állami vállalatok konszolidációja.

A konszolidáció elsősorban nem gazdasági vagy gazdaságpolitikai kérdés, hanem a nemzetközi politikával való megegyezés kérdése, beleértve a nemzetközi pénzügyi szervezeteket – közölte Heim Péter, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. igazgatóságának elnöke.

A most elkészült állapotfelmérésből, amely az elmúlt nyolc évet fogja át, kitűnik, hogy a magyar gazdaság potenciális növekedése 1,5-2,0 százalékra csökkent, miközben nagyobbra lenne szükség ahhoz, hogy gyorsuljon Magyarország felzárkózása az Európai Unió átlagához – fogalmazott Mellár Tamás kutatási igazgató.

Az állapotfelmérés egyik fontos megállapítása, hogy Magyarország nemcsak ciklikus válsággal küzd, de szerkezeti válsággal is, amelyhez járul a világgazdasági krízis – jelezte a gazdaságkutató elnöke.

Véleménye szerint a rossz gazdaságpolitika miatt “húsz éve befelé mentünk az erdőbe, s ugyanennyi ideig tart majd, amíg sikerül kiérni”. Ehhez kapcsolódik, hogy “ész nélkül privatizáltunk, s úgy engedtük be a külföldi tőkét, hogy közben piacainkat értékesítettük, miközben nem alakult ki valós verseny.”

A devizahitelek forintra átváltása helyett Heim Péter csak a bajba jutott, közel 100 ezer devizahiteles helyzetére tett javaslatot: eszerint a bankok és az állam által összeállított közös alapba, mint rossz bankba (bad bank) kellene kerülnie ennek a portfoliónak. “Mivel a bankok rossz eszközei kerülnének ide, így a költségek jelentős részét is bankrendszernek kellene vállalnia” – hangsúlyozta a Századvég Gazdaságkutató elnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik