Gazdaság

Simor kész az együttműködésre Orbánnal

A jegybank és a kormány közös érdeke az ország gazdasági stabilitásának megőrzése, így Simor András várja a leendő miniszterelnök javaslatát egy találkozóra.

Navracsics Tibor csütörtökön azt mondta: szerinte hivatalba lépése után a leendő kormányfőnek és a jegybankelnöknek le kell ülnie tárgyalnia arról, hogy melyikük hogyan képzeli el Magyarország jövőjét a saját területén.

A jegybank sajtóosztályán elmondták: a jegybank elnöke többször jelezte, hogy az MNB szándéka és törvényben rögzített kötelessége,– elsődleges célja, az árstabilitás elérése és fenntartása veszélyeztetése nélkül – a mindenkori kormány gazdaságpolitikájának monetáris politikai eszközökkel történő támogatása.

Az MNB az elkövetkező napokban megküldi Matolcsy György leendő nemzetgazdasági miniszter részére azt a dokumentumot, amely bemutatja a monetáris és a kormányzati politika együttműködésének lehetséges területeit, illetve azokat a jegybanki tevékenységeket, amelyek a Magyar Nemzeti Bank és a kormány, illetve az államháztartásért felelős miniszter közötti szakmai kapcsolatot érinthetik és megalapozhatják.

“Amint azt Simor András elnök korábban jelezte, a jegybank és a kormány közös érdeke az ország gazdasági stabilitásának megőrzése és a gazdasági növekedés elindítása” – mondták el az MNB sajtóosztályán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik