Gazdaság

A legnagyobbak már elígérkeztek az áramtőzsdére

A legnagyobb magyarországi áramkereskedők és nyolc kisebb cég már szándéknyilatkozatot tett, hogy csatlakozik a július 1-jén induló magyar áramtőzsdéhez, a HUPX-hoz.

A HUPX (Hungarian Power Exchange) Magyar Szervezett Villamosenergia-piac Zrt. roadshow-ján többek között az állami tulajdonú Magyar Villamos Művek (MVM), a francia Gas de France (GDF) és Electricité de France (EDF), a cseh CEZ és a német RWE jelezte csatlakozási szándékát.A tőzsdén a fenti cégek áramkereskedő vállalkozásai kereskedhetnek majd.

Az MTI úgy tudja, hogy a német E.On-nak is szándékában áll a budapesti piacon kereskedni. Szakértők leginkább attól tartottak, hogy kevés szereplő lesz a tőzsdén, és nem lesz kellő likviditás ahhoz, hogy a tőzsdén kívüli piacot meghatározó valós árak alakulhassanak ki.

A HUPX jelentős szerepet játszat az európai piacok integrálásában, amelynek első lépése a piacok összekapcsolása lehet az országhatáron. Ez azt jelenti, hogy a magyar szervezett villamosenergia-piac egyfajta szabályozó eszközként fogja elősegíteni az egységes európai paci létrejöttét.

Az MVM csoporthoz tartozó Mavir 2007 májusában hozta létre az áramtőzsde megalapítására és üzemeltetésére a HUPX Zrt.-t, amely tíz éves időtartamra kapott engedélyt a Magyar Energia Hivataltól a szervezett villamosenergia-piac működtetésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik