Gazdaság

A kkv-k átláthatóbb, egyszerűbb adórendszert szeretnének

Egyszerűbb, átláthatóbb adórendszert, a terhek, a bürokrácia és az adminisztráció csökkentését igénylik a kis- és középvállalkozásokat (kkv) képviselő szerveztek a leendő kormánytól.

Az Orbán Viktor leendő miniszterelnök által meghirdetett nemzeti konzultációsorozat második, szerdai rendezvényén Vereczkey Zoltán, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke elmondta: az adóreformtól azt várja, hogy ösztönözze a növekedést és állítsa helyre a versenyképességet. Az igazságos közteherviselés érdekében a többkulcsos adórendszer mellett foglalt állást, hangsúlyozva, hogy az egyszerűsítés nem jelentheti az egykulcsos megoldások preferálását.

Balogh Ádám, az adómunkacsoport vezetője a számításaik szerint túlzottan magas adóterhelésre hívta fel a figyelmet. Ismertette: a GDP arányos adóelvonást tekintve csak a leggazdagabb országok előzik meg Magyarországot. Egy átlagos magyar kkv adóterhelése a nyereség mintegy 57,5 százaléka, amivel világviszonylatban Magyarország a 150. helyen áll. Bírálta a bürokráciát tápláló jelentős adminisztrációt, megemlítve, hogy egy átlagos magyar kkv-nak évente 330 órát kell foglalkoznia adózási kérdésekkel, a régióban a legtöbbet. Balogh Ádám sürgette az adórendszer egyszerűsítését, ezen belül a kisadók összevonását és az egykulcsos szja mellett tette le a voksát.

Krisán László, a KA-VOSZ vezérigazgatója szerint a magyar vállalkozók saját magukat nem tudják kihúzni a gödörből, az induláshoz állami segítséget is sürgetett, elsősorban állami garanciavállalást, kamattámogatást.

Udud Péter, a fejlesztéspolitikai munkacsoport szakértője szerint meg kell vizsgálni, hogyan lehet felgyorsítani az uniós fejlesztési pénzek kifizetését, és csökkenteni az intézményrendszert. Szerinte felgyorsíthatók a folyamatok önerő- és garanciaalap létrehozásával. Fontosnak nevezte, hogy komplex, összetett fejlesztések valósuljanak meg, továbbá azt, hogy megfelelő monitoring rendszer épüljön ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik