Gazdaság

Szélerőmű park épül Ikerváron

Tizennégy szélkerékből álló szélerőmű parkot épít a Vas megyei Ikerváron a spanyol Iberdrola energiavállalat - közölte Szabó Béla, a vasi község polgármestere kedden.

Több mint három éves előkészítés után már megkezdődött négy szélerőmű alapozása, az önkormányzat pedig átadta a munkaterületet a cégnek, a terület régészeti kutatása és a lőszermentesítés is megtörtént – közölte a polgármester.

Tájékoztatása szerint eredetileg 24 szélturbina felállítását tervezték, összesen 40 megawatt teljesítménnyel, de a projekt a kvóták elosztásánál csak 24 megawattra kapott lehetőséget, így összesen 18 szélerőmű épülhet meg, 14 darab Ikrervár határában, további kettő-kettő pedig a közeli Csénye és Megyehíd határában.

Szabó Béla elmondta: a község tornyonként egymillió forintot kap a spanyol cégtől azok felépülése, műszaki átadása után és jelentős bevételre számít önkormányzatuk később az iparűzési adóból is.

A polgármester egyelőre azt nem tudta megmondani, hogy mekkora iparűzési adóbevételt várnak a fejlesztéstől, mint ahogyan arról sem tudott tájékoztatást adni, hogy mekkora beruházással épül a szélpark. Szavai szerint idén már több szélturbina működni fog, a tervezett 14 pedig egy év múlva üzemelhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik