Gazdaság

Elnyújthatja hazánk “szenvedését” az euróövezeti válság

Az euróövezeti országokat sújtó adósságválság az exportkereslettől függő közép- és kelet-európai országokra is hatással lesz.

A nyugat-európai megszorító intézkedések keresletcsökkenéshez vezetnek, ez hat Közép- és Kelet-Európára is, amely nagy mértékben függ az euróövezeti exporttól – jelentette ki Erik Berglöf, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) vezető közgazdásza a Reutersnek nyilatkozva.

Elmondta, hogy az eurózónából érkező negatív hatások tükröződnek majd az EBRD szombaton esedékes új idei növekedési előrejelzéseiben is. Az EBRD már korábban figyelmeztetett, hogy a dél-európai felzárkózó térség, így Szerbia, Bulgária és Románia a nagy görög banki kitettség miatt érezheti erőteljesebben az euróövezeti válságot.

Mint Berglöf elmondta, az alacsony euróövezeti kereslet elnyújthatja a globális válsággal szemben kevésbé ellenállónak bizonyuló országok, így Románia és Magyarország “szenvedését”.

Az EBRD januári előrejelzésében a közép- és kelet-európai régió idei növekedésére 3,3 százalék szerepelt.

A folytatódó válságkezelés és az ehhez szükséges jelentős tőkeemelés a két fő napirendi pontja az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank péntek délután Zágrábban kezdődő éves közgyűlésének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik