Gazdaság

EU: sokat kell még tennünk az euróért

Magyarország még nem teljesíti az összes feltételt ahhoz, hogy áttérhessen az Európai Unió közös pénzére, és csatlakozzon az euróövezethez - állapította meg az Európai Bizottság.

Az uniós végrehajtó testület emlékeztetett arra, hogy az államháztartási hiány a magyar tervek szerint csak jövőre csökken az eurócsatlakozást szabályozó, úgynevezett maastrichti kritériumok között szereplő 3 százalékra a bruttó össztermékhez viszonyítva.

Az inflációt a bizottság idén 4,6 százalékra prognosztizálja, míg a csatlakozásra most alkalmasnak talált Észtország esetében egy százalékban állapította meg a referenciaértéket.

A belső államadósság a GDP-arányos 60 százalékos referenciaértékkel szemben az idén 78,9 százalékra várható Magyarországon, a hosszú távú kamatlábak pedig tavaly év végén 8 százalék körül alakultak, szintén magasabban az érvényes referenciahatárnál.

A jelentés szerint a nemzeti bank függetlenségének területén nincs teljesen összhangban a magyar szabályozás az uniós előírásokkal. A bizottság nem foglalt állást arról, milyen időtávlatban számít az összes kritérium teljesítésére Magyarországon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik