Gazdaság

A vállalatok kétharmada biztosítja dolgozóit

Magyarországon a cégek kétharmada nyújtott kockázati életbiztosítást dolgozóinak, legjellemzőbb a baleseti halálra vonatkozó szolgáltatás.

A Hay Group 2009-ben végzett átfogó jövedelemszint-felmérése szerint tavaly a vállalatok 63,4 százaléka adott kockázati életbiztosítást munkavállalóinak. Alapvetően a csoportos biztosítás jellemző, a nagyobb értékű egyéni biztosítás csupán a felső vezetőknél jelenik meg nagyobb mértékben.

A felmérés szerint a legjellemzőbb a baleseti halálra kötött biztosítás, de népszerű a baleseti rokkantság esetére kötött forma is. Ezután jócskán lemaradva – átlagosan 60 százalékos aránnyal – a kiegészítő kórházi ellátásra vonatkozó biztosítás.

A legnagyobb különbség a fedezet mértékében mutatható ki; a felső vezetők baleseti halálra vonatkozó biztosításának fedezete ugyanis átlagosan ötszöröse az adminisztratív és fizikai dolgozókénak.

Magyarországon nem jellemző, hogy az ilyen jellegű biztosítások kiterjednének a dolgozó hozzátartozóira is: a vállalatok csupán alig négy százaléka vállalja fel ezt a formát. A sportoláshoz és szabadidőhöz kapcsolódó juttatások átlagos összege közel ötödével esett vissza tavaly.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik