Gazdaság

Egyre optimistábbak a vállalatvezetők

A közép-európai vállalatvezetők egyre bizakodóbban ítélik meg vállalataik rövid távú kilátásait a Deloitte legfrissebb, üzleti hangulat-index felmérése szerint.

A régiós üzleti hangulatot vizsgáló felmérés eredményei szerint a közép-európai cégek felsővezetői több fontos gazdasági mutató – árbevétel, hitelek elérhetősége, beruházások – tekintetében már kifejezetten optimisták.

A mutatószámok közül a legnagyobb pozitív irányú változás a hitelek hozzáférhetőségénél volt. A megkérdezettek háromnegyede, 74,7 százalék ítéli úgy, hogy vállalata számára ma már elérhetőek a szükséges hitelforrások, ez 16,8 százalékos növekedést jelent 2009 harmadik negyedévéhez képest.

A válaszadók több mint fele számít árbevétel-növekedésre a következő évben, míg 2009 harmadik negyedévében ugyanez a mutató 45,3 százalék volt. Mindemellett a vállalatvezetők több mint harmada véli úgy, hogy többet fog költeni beruházásokra is, ami az előző felméréshez viszonyítva 16 százalékos növekedést jelent.

A megkérdezettek kevesebb mint egynegyede vélekedett úgy, hogy hazájában a gazdaság a következő fél évben hanyatlani fog. 2009 harmadik negyedévében még 41,6 százalékuk nyilatkozott így. Ugyancsak pozitív fejlemény, hogy a vállalatvezetők továbbra is bizakodóak cégeik pénzügyi kilátásait illetően: a vezetők 51,1 százaléka szerint bíztatóak a kilátások, míg 2009 harmadik negyedévében még csak 45,8 százalékuk állította ugyanezt.

Magyarországon a megkérdezettek 6,7 százaléka érezte úgy, hogy pénzügyi kilátásai romlanak, ahhoz képest, hogy 2009 utolsó negyedévében nem regisztráltak ilyen véleményt. A magyar válaszadók több mint 73 százaléka azonban úgy érzi, hogy a gazdasági kilátások kiegyensúlyozottak.

A magyar megkérdezetteknek 83,3 százaléka véli úgy, hogy elérhetőek a vállalat számára szükséges hitelek, ez csaknem 50 százalékkal több, mint 2009 harmadik negyedévében, amikor mindössze 35,5 százalékos volt ugyanez az arány.

A foglalkoztatási szinttel kapcsolatos vélemények ugyanakkor továbbra is visszafogottak: a közép-európai cégvezetők csupán 17,7 százaléka bízik abban, hogy növelni tudja vállalata munkavállalói létszámát.

A Deloitte felmérése Csehország, Lengyelország, Románia, Szlovákia, Horvátország és Magyarország legnagyobb vállalatainál vezető szerepet betöltő tisztségviselők várakozásait elemzi.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik