gdp
Gazdaság

Eltérő üteműben bővült a közép-európai országok GDP-je

A szerdán kiadott első becslések szerint a leggyorsabb tempót a már euróövezeti tag Szlovákia diktálta, a leggyengébb mutatói Bulgáriának vannak.

A térség gazdaságait általánosan a továbbra is gyenge belső kereslet – ezen belül a feldolgozóipari termékek iránti kereslet némi élénkülése – jellemzi. A magukhoz térő gazdaságoknak egyelőre az export ad lendületet.

Szlovákia hazai összterméke (GDP) 4,6 százalékkal volt nagyobb az első negyedévben, mint egy évvel korábban, a szlovák statisztikai hivatal szerdán megjelent első becslése szerint. Ez volt az első éves összehasonlítású növekedés 2008 utolsó negyedéve óta. A tavalyi utolsó negyedévhez képest 0,8 százalékkal bővült a szlovák gazdaság.

Románia GDP-je 2,6 százalékkal csökkent az első negyedévben, az egy évvel korábbival összevetve, de a tavalyi utolsó negyedévhez képest 0,3 százalékkal csökkent, a román statisztikai hivatal szerdán megjelent becslése szerint.

Csehország GDP-je 1,2 százalékkal volt nagyobb az első negyedévben, mint egy évvel korábban, a cseh statisztikai hivatal szerdán megjelent első becslése szerint. Ez volt az első negyedévi növekedés éves összehasonlításban 2008 vége óta.

Bulgáriában az első negyedévben 4,0 százalékkal esett vissza a gazdaság az egy évvel korábbihoz képest. Tavaly egész évben 5 százalékkal zsugorodott a bolgár GDP.

Korábbi adatok alapján az erősen válságálló lengyel gazdaság növekedése valószínűleg megtorpant az első negyedévben: 2,5-2,8 százalékkal növekedhetett az egy évvel korábbihoz képest.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik