Gazdaság

Fokozatosan talpra áll az unió gazdasága

Megkezdődött az Európai Unió gazdaságának talpra állása - olvasható az Európai Bizottság szerdán közzétett tavaszi gazdasági előrejelzésében.

Eszerint történelmének legmélyebb recessziója után az EU gazdasága 2010-ben egy százalékkal, 2011-ben pedig mintegy egy egész háromnegyed százalékkal nőhet. Ez az EU legfőbb végrehajtó szervének őszi előrejelzéséhez képest egy negyed százalékpontos javulást jelez erre az évre, az EU tagállamainak javuló külső környezetével összhangban.

Mindazonáltal a gyenge belföldi kereslet továbbra is fékezi az élénkülést – áll a dokumentumban. A gazdasági fellendülés sebessége az előrejelzés szerint tagállamonként eltér.

A munkaerő-piaci feltételek a közelmúltban némileg stabilizálódtak, és a munkanélküliség az EU-ban a korábban jelzettnél alacsonyabb szinten, de még mindig közel 10 százalékon tetőzik az idén. Az ideiglenes költségvetési intézkedések kulcsfontosságúak voltak az EU gazdasági visszaesésének megállításában, de megnövelték az államháztartási hiányt, ami 2010-ben a GDP 7,25 százalékára emelkedik, mielőtt 2011-ben enyhén csökkenne.

“A gazdasági növekedésre vonatkozó kilátások javulása örvendetes fejlemény Európa számára. Most elsősorban arról kell gondoskodnunk, hogy a pénzügyi stabilitással kapcsolatos kockázatok ne térítsenek el a növekedési pályáról. A fenntartható növekedés határozott költségvetési konszolidációs erőfeszítéseket, valamint a termelékenységet és a foglalkoztatottságot javító reformokat igényel” – mondta az előrejelzést ismertetve Olli Rehn, a gazdasági és monetáris ügyekért felelős biztos.

Az Európai Unióban a gazdasági recesszió 2009 harmadik negyedévében véget ért. A kezdeti erősödést követően a fellendülés a korábbiakban tapasztaltaknál “fokozatosabb” lesz majd a közzétett bizottsági értékelés megfogalmazása szerint. Más fejlett országokhoz hasonlóan az EU is hosszú ideig fogja viselni a válság következményeit – állapították meg az előrejelzés összeállítói.

Az Európai Bizottság szakemberei részben a világkereskedelem múlt év végén bekövetkezett erőteljesebb fellendülésének tulajdonították azt, hogy idén tavasszal valamivel jobbak a kilátások, mint tavaly ősszel. A későbbiekben azonban – tették hozzá – az EU gazdasága számos fronton ütközik ellenállásba, amely visszafoghatja a keresletet. Szerintük így a GDP-növekedés üteme csak 2010 végére fog stabilizálódni.

A foglalkoztatottság az idén még mintegy egy százalékkal tovább szűkül, és csak 2011 folyamán fog növekedni, mivel a reálgazdaságban bekövetkező fejleményeket a munkaerőpiac csak a szokásos mértékű késéssel tudja követni. Az EU-n belüli munkanélküliség 10 százalékhoz közel – azaz a tavaly ősszel előre jelzetthez képest fél százalékponttal alacsonyabb szinten – fog stabilizálódni, de ez tagállamonként erős szórást mutat.

A fogyasztói árakat tekintve az infláció az elmúlt év során megfigyelhető igen alacsony szinthez képest némi emelkedést mutat. Mindazonáltal a gazdaságban meglévő többletkapacitások mind a bérnövekedést, mind az inflációt korlátozzák, részlegesen ellentételezve a nyersanyagárak várható emelkedését és az euróövezetre vonatkozóan az euró gyengülését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik