Gazdaság

Egységes adózást a kockázati tőke-befektetéseknek

Minél előbb meg kell lépni a határon átnyúló kockázati tőketársaságok egységes elvek szerinti adóztatását, mert az eltérő adóztatás "elveheti a kedvüket" a társaságoknak a befektetésektől.

A közelmúltban jelentést tett közzé az Európai Bizottság (EB) arról, miként lehet megoldani, kezelni a kettős adóztatással kapcsolatban felmerülő problémákat a határokon átnyúló kockázati tőke-befektetések esetében. Az EB elé terjesztett jelentés két fő problémára mutat rá.

Az egyik szerint előfordulhat, hogy a kockázati tőkealap kezelőjének a befektetés helye szerinti tagállamban való jelenlétéből arra következtetnek, hogy az alap vagy a befektetők az adott országban adóalanyok. Ez kettős adóztatást eredményezhet akkor, ha a befektetésből származó bevételt az alap vagy a befektetők helye szerinti országban vagy országokban is megadóztatják.

A másik lehetséges gond az, hogy az adózás szempontjából jelenleg tagállamonként nagyon eltérő lehet a kockázati tőkealapok megítélése. Előfordulhat például, hogy valamely alapot az egyik tagállamban adózási szempontból nem tekintenek helybélinek, míg egy másikban igen. A szakértők azt javasolják, hogy az uniós tagállamok állapodjanak meg a kockázati tőkealapok adójogi besorolásának kölcsönös elismeréséről.

Oláh László, a Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület elnöke rámutatott: ha a tőkebefektetéseket, így különösen a kockázati tőketársaságok működését egységes elvek alapján adóztatnák az unióban, az javítaná ezen alapok, társaságok működőképességét, hatékonyságát.

Már évek óta azon dolgozik az unió apparátusa, hogy uniós szinten egységesítsék, és ésszerűen kezeljék ezen tőkealapok tevékenységét, adóztatását, hisz a kockázati tőkecégek beruházásai nélkülözhetetlenek, különösen az unióhoz újonnan csatlakozott államokban.

Az kétségtelen, hogy különösen a közép- és kelet-európai uniós tagállamokban szükség van a gazdaság ösztönzésére, elsősorban olyan területeken, amelyek az innovációt, a kutatás-fejlesztést szolgálják, ezeken a területeken élen járnak a kockázati tőketársaságok – húzta alá Oláh László.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik