Gazdaság

Európai hitelminősítőt szeretne az Európai Bizottság

Egy új, európai hitelminősítő létrehozására tett javaslatot az Európai Bizottságnak a belső piacért és a pénzügyi szolgáltatásokért felelős tagja.

Michel Barnier a francia Les Echos című lapban elmondta, hogy a hitelminősítők “néhány kézben koncentrálódnak”, s szükség lenne egy tisztán európai hitelminősítőre. A biztos szerint a hitelminősítőknek “kérlelhetetlen és felelősségteljes” magatartást kell tanúsítaniuk, és “tárgyilagosnak kell lenniük a helyzetértékelésben”.

A hitelminősítők nagyobb ellenőrzésének gondolata nem újkeletű: az unió pénzügyminiszterei a december elején lezajlott találkozón megállapodtak abban, hogy összeurópai szintű pénzügyi felügyeleti hatóságokat hoznak létre, amelyek a banki, a biztosítói, illetve az értékpapír-piaci ágazatot figyelik majd. Az illetékes hatóság válsághelyzetben átvenné a hitelminősítő intézetek közvetlen felügyeletét is.

Az Európai Unió nemrégiben jogszabályt is készített a hitelminősítőkről, amely szigorítja azok felügyeletét, de meghagyja függetlenségüket. Az ügynökségeknek eszerint be kell jegyeztetniük magukat az uniónál, és ottani működési engedélyüket elveszíthetik, ha nem tartanak be a tisztességes értékelésre vonatkozó bizonyos szabályokat. Ugyanakkor az EU továbbra sem kívánja megmondani, helyes vagy helytelen-e egy-egy minősítés.

Az elmúlt hónapokban kemény bírálatok érték a hitelminősítő intézeteket a pénzügyi válság elmélyülésében játszott szerepük miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik