Gazdaság

Magyarország a befektetői bizalomtól függ

Magyarország 2010. évi pénzügyi és gazdasági kilátásai az új kormány gazdasági programjától és az az iránti befektetői bizalom mértékétől függően alakulnak majd a Világbank szerint.

A reál GDP a jelenlegi trendek mellett az idén stagnálhat vagy enyhén csökkenhet a gyenge hazai kereslet és folytatódó prociklikus költségvetési megszorítások miatt, 2011-ben azonban növekedés kezdődhet – mondta Peter Harrold, a pénzintézet Közép-Európáért és Balti-államokért felelős területi igazgatója.

A szakértő szerint a fizetési mérleg, amely 2009-ben ugyan többletet mutatott, ugyancsak enyhén romlani fog 2010-ben. A külső finanszírozás elfogadható szinten alakult, a külföldi anyabankok nagyrészt fenntartották magyar leányvállalataik tőkeellátottságát.

A magas bruttó külső adósság mértéke várhatóan csökkenni fog az idén, ahogy az államadósság stabilizálódik és a magánszférában is visszafizetik a hitelfelvevők tartozásaikat. Az infláció a várakozások szerint mérsékelt, négy százalékos szinten marad.

Arra a kérdésre, hogy milyen tanácsot lehetne adni az új kormánynak a pénzügyi helyzet javítására, a területi igazgató azt mondta: a költségvetési kiadások jelentős átszervezésére van szükség a leghatékonyabb beruházások elősegítésére és a leginkább rászoruló társadalmi csoportok támogatására. Hozzátette, hogy a szociális védelmi háló segített tompítani a gazdasági válság hatását, ugyanakkor súlyos terhet jelent a költségvetésre.

A területi igazgató kiemelte: Magyarország teljes mértékben teljesítette a 2008 októberében az IMF-től, az EU-tól és a Világbanktól kapott segélycsomagban javasolt intézkedéseket, és ez “láthatóan javított Magyarország pénzügyi helyzetén”. Az országnak így már nincs szüksége újabb részletek lehívására.

A Világbank szakértője hozzátette, hogy javult a piaci hangulat, részben az erőteljes költségvetési intézkedéseknek köszönhetően. Jelentős előrelépés történt a költségvetési egyensúly erősítése irányában; és bár a költségvetési hiányra vonatkozó céladatot felfelé módosították, hosszú távú költségcsökkentő lépések történtek – mondta Peter Harrold.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik