Gazdaság

Miénk volt a legnagyobb márciusi infláció az EU-ban

A februári 0,9 százalék után márciusban 1,4 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak az euróövezetben az egy évvel korábbihoz képest.

Az Európai Unió statisztikai hivatalának pénteki jelentése szerint a havi infláció 0,9 százalék volt a 16 tagú övezetben. Az unió egészében 1,9 százalék volt márciusban a 12 havi infláció, havi szinten pedig 0,7 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak.

Magyarországon az Eurostat számításai szerint 5,7 százalékkal nőttek a fogyasztói árak márciusban az egy évvel korábbihoz képest. Ennél nagyobb mértékű drágulást sehol máshol nem mértek az unió statisztikusai.

Magyarország után a második helyen Románia áll 4,2 százalékos 12 havi inflációval, a harmadik Görögország 3,9 százalékkal. Februárhoz viszonyítva 27-ből 19 tagországban növekedett az éves infláció, 2 országban stagnált és 5-ben csökkent.

Árcsökkenést három országban mért az Eurostat. Lettországban 4,0 százalékkal, Írországban 2,4 százalékkal, Litvániában 0,4 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak tavaly márciushoz képest.

A közös európai fizetőeszközt használó uniós tagállamokban főként az energia 7,2 százalékos éves szintű dárgulása hajtotta fel az inflációt. Jelentős a dohányáruk és szeszes italok árának 4 százalékos emelkedése is, az élelmiszerek ára viszont 0,6 százalékkal csökkent márciusban az egy évvel korábbihoz képest.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik