Gazdaság

Aligha fogad el a piac 6,5 százalékos hiányt

A piac GDP arányosan 4,5-5,5 százalékos államháztartási hiányt még elfogad 2010-re, 6,5 százalékot aligha és jövőre az ideinél feltétlenül kisebb deficit kell - vélik az elemzők.

Az MKB Bank 2010-re 5,5 százalékos hiányt prognosztizált, amelyből 1,2 százalékpontot jelent az állami cégek adósságának átvállalása – mondta Kondrát Zsolt. A bank vezető elemzője szerint a MÁV-nál, a BKV-nál, a kórházaknál és az önkormányzatoknál jöhet szóba az adósság átvállalás.

Az IMF-fel, illetve az Európai Bizottsággal való megegyezés során reformértékű lépéseket kell vállalnia az új kormánynak, ami először a közösségi közlekedésben valósulhat meg – mondta Kondrát Zsolt.

Az Erste Bank 4,2 százalékos hiányt vár – jelezte Árokszállási Zoltán, aki úgy vélte nem szükséges feltétlenül egy lépésben átvállalni az adósságokat.

Mindkét elemző figyelmeztetett arra, hogy a görög események miatt a piacok jóval érzékenyebben reagálnak az államháztartási hiány alakulására, ezért Árokszállási Zoltán szerint 4,5 százalékot még elfogadna a piac, 6,5 százalékos hiányt már aligha.

A hiány alakulását persze nem lehet önmagában minősíteni – jegyezte meg Kondrát Zsolt, hozzátéve, hogy a makrogazdasági pálya ismeretére is szükség lenne, hiszen nem mindegy mekkora GDP növekedés mellett tervezi a megadott sávban a deficitet az új kormány.

Az elemzők szerint a 2010. évi tényhez képest jövőre már csökkenteni kell a hiányt, így a deficitsáv következő évi középértéke maximum a GDP 5,0 százaléka, de inkább kevesebb lehet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik