Tudomány

Megépülhet az első tengeri szélerőmű Amerikában

Megépülhet az első tengeri szélerőmű az Egyesült Államokban; a kormány 9 évi vita után szerdán engedélyezte a 130 turbinából álló létesítmény megépítését a Nantucket-szorosban.

Ezt a projektet több hasonló fogja követni az atlanti partvidéken – mondta Ken Salazar belügyminiszter, aki az engedély megadását Bostonban jelentette be.

A Cape Cod magasságában megépülő szélfarm a legközelebbi partszakasztól öt mérföld távolságban lesz, a turbinákat mintegy 62 négyzetkilométeres, Manhattannek megfelelő nagyságú területen fogják felállítani. A lapátkerekek 135 méterrel a víz felett fognak magasodni.

A Cape Cod-i szélfarm építésének terve évek óta éles viták tárgya; a projekt megosztotta a politikusokat és a környezetvédőket egyaránt.

A támogatók azt hangoztatják, hogy Amerikának ki kell használnia a partok mentén a tiszta szélenergiát. Érvelésük szerint a szélerőmű a környék, 225 ezer ember energiaigényének 75 százalékát biztosítaná, az építés több száz munkahelyeket teremtene, és csökkenteni lehetne az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását.

Az ellenzők – közöttük volt a néhai Edward Kennedy szenátor, családjának birtoka éppen a Nantucket-szorosnál fekszik – viszont azt állítják, hogy az ipartelep megrontaná az érintetlen természet szépségét, megzavarná az élővilágot, és átalakítaná a térség történelmi jellegét. Arra is figyelmeztetnek, hogy az elektromos hálózat szükségessé váló átalakításának költsége szerintük elérné a 10 milliárd dollárt.

Az egymilliárd dolláros beruházás egy éven belül kezdődhet, a turbinák 2012-ben már áramot termelhetnek.

Az amerikai kormány legalább féltucat szélfarm építésének engedélyezését tervezi a keleti partvidék viszonylag sekély vizeiben és a Nagy-tavaknál. A nyugati partvidéken a hirtelen mélyülő vízben nehezebb szélerőművek építése.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik