Gazdaság

Nagyobb hatékonyság = kevesebb munkanélküli

Azért nehéz növelni a foglalkoztatottságot és csökkenteni a munkanélküliséget, mert sok vállalatnál kihasználatlan a munkaerő egy része.

Ha javul is a konjunktúra, először nem a munkaerő felvétele, hanem a belső hatékonyság és termelékenység javítása kerül előtérbe – mondta Belyó Pál, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnöke csütörtökön sajtóbeszélgetésen Budapesten.

Belyó Pál szerint a válság akkor tekinthető lefutottnak, ha a munkanélküliség növekedése megáll és a foglalkoztatottság elkezd nőni.

A KSH legfrissebb adatai szerint a munkanélküliségi ráta 2010 első negyedévében 11,8 százalék volt, ezzel a mutató 16 éves csúcsra emelkedett. A 15-64 éves korcsoport foglalkoztatási rátája 54,5 százalék, amely az előző év azonos időszakához képest 0,6 százalékpontos csökkenést jelent.

Lakatos Judit, a KSH életszínvonal és munkaügystatisztikai főosztályának vezetője szerint a munkaerőpiaci válság lesz a leginkább elhúzódó, és az állástalanokat állami intézkedésekkel nem is lehet felszívni addig, amíg nincs gazdasági fellendülés. Hangsúlyozta: a foglalkoztatottság növelésére kell koncentrálni, és sok függ attól,hogy az egyén és társadalom hogyan reagál a munkaerőpiaci válságra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik