Gazdaság

Workania.hu: nőtt az álláskeresők száma tavaly

4,5 százalékkal nőtt az álláskeresők száma tavaly hazánkban, miközben összességében 28 százalékkal kevesebb állást hirdettek meg, mint egy évvel korábban - derül ki a Workania.hu adataiból.

A munkaerő-piaci kereslet és kínálat – a meghirdetett állások és az álláskeresők számának – elmúlt évben bekövetkezett változásait vizsgáló felmérés szerint az elmúlt év során a legnagyobb mértékben, 76 százalékkal a biztosítás területén nőtt az elhelyezkedni kívánók száma, míg az álláshirdetések számában a legnagyobb mértékű, 65 százalékos csökkenés a mezőgazdaság és élelmiszeriparban történt.

A pozíciókat a hierarchiában elfoglalt helyek alapján vizsgálva az látható, hogy 51 százalékkal kevesebb hirdetés vonatkozott a szakképzett munkaerő, szolgáltatási alkalmazottak keresésére 2009-ben, miközben 14 százalékkal többen pályáztak ilyen munkakörökre, mint egy évvel korábban.

Az adminisztratív területen elhelyezkedni kívánók száma 6,4 százalékkal csökkent, a meghirdetett munkakörök száma pedig 7,4 százalékkal volt kevesebb, mint 2008-ban.

A műszaki területen szakképzettséget kívánó munkakörökre vonatkozó hirdetések száma 20,8 százalékkal csökkent, a meghirdetett középvezetői állások száma 26,6 százalékkal, a felsővezetői állások száma több, mint 41 százalékkal volt kevesebb.

Az adatok életkor szerinti vizsgálata azt mutatja, hogy 2009-ben 6,2 százalékkal többen pályáztak állásra a legfiatalabb, 17-24 év közötti korcsoportból, míg 1,4 százalékkal csökkent a 25-34 éves álláskeresők száma, és 10,7 százalékkal nőtt az állásra pályázók száma a 35-44 év közötti korcsoportban. Legjobban a két felső korosztályban nőtt az álláskeresők száma: a 45-54 év közöttiek közül 17,4 százalékkal többen voltak aktív munkakeresők 2009-ben, az 55 év felettiek közül 30 százalékkal többen kerestek állást.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.