Gazdaság

Hamarosan lezárulhatnak a görög hiteltárgyalások

Néhány napon belül lezárulhatnak a görög hiteltárgyalások - vélekedett csütörtöki sajtótájékoztatóján Olli Rehn pénzügyi EU-biztos.

A súlyos fizetési nehézségekkel küzdő Görögország nemzetközi megsegítése nem csupán a görögök számára életbevágó, hanem – tekintettel arra, hogy Görögországban az euró a hivatalos fizető eszköz – az egész euróövezet stabilitása szempontjából is elengedhetetlen.

Az Athénban folyó megbeszéléseken az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank, valamint a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szakértői tárgyalnak a görögökkel a hitel feltételeiről.

Rehn elmondta, hogy a tárgyalások eredményeként több évre szóló program születik, amely jelentős fiskális és szerkezeti kiigazítást von magával. Görögországnak azzal a feltétellel adnak hitelt – kétoldalú megállapodás alapján – az euróövezeti országok, hogy Athén megteremti a pénzügyi konszolidáció és a strukturális átalakítás feltételeit.

A támogatás “elegendő lélegzetvételhez” juttatja majd a pénzügyi piacok nyomása alá került Görögországot – fogalmazott az EU-biztos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik