Gazdaság

Három évre szóló terv született Athén megsegítésére

Három évre szóló terv született Görögország megsegítésére a Nemzetközi Valutalap és az euróövezeti uniós tagállamok közreműködésével.

Angela Merkel és Dominique Strauss-Kahn mindezt azon a sajtóértekezleten közölte, amelyet az öt legtekintélyesebb nemzetközi gazdasági, illetve pénzügyi szervezet vezetői közösen tartottak Berlinben.

Noha a találkozójuk fő napirendi témája a gazdasági válságból való kilábalás volt, a sajtókonferencián a görög adósságválság mindent háttérbe szorított.

Kérdésekre válaszolva mind Merkel, mind Strauss-Kahn utalt arra, hogy amennyiben Görögországgal létrejön a megállapodás, az Európai Unió, illetve a valutaalap három éves segélyprogramot javasol. Ennek összegét egyikük sem említette.

Az találkozó előtti találgatások szerint az Athénnak folyósítandó összeg nagysága 100-120 milliárd eurót tenne ki, és ebből Németország részesedése összesen mintegy 25 milliárd euró lenne. Az előzetes tervek arról szóltak, hogy az idei esztendőre előírányzott 45 milliárdos segélycsomagban Berlin 8,4 milliárd euróval venne részt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik