Gazdaság

Ismét recesszió vár Európára?

Az izlandi vulkánkitörés miatt elrendelt hat napos légtérzár legfőbb kárvallottjai a légitársaságok, utánuk azonban rögtön az idegenforgalmi szakma következik.

Néhány számszerűsített adat már meg is jelent a veszteségekről, elsősorban a mediterrán országokból, ahol már javában tart az idegenforgalmi szezon: Spanyolország például 252 millió euró bevételtől esett el az Exceltur szakmai szervezet szerdán közzétett adatai szerint, s ebben az összegben még nem szerepelnek a légitársaságok veszteségei.

Csupán Krétán napi 500 ezer euróra tehető a kiesett bevétel, miután a légtérzárlat elrendelése óta 12 ezren mondták le görögországi útjukat a görög szállodaszövetség adatai szerint.

Az utazás és az idegenforgalom adja az európai kontinens GDP-jének öt százalékát, a kiemelt célpontnak tekintett országokban viszont ennél jóval többet – Spanyolországban például 11 százalékát -, így a légtérzár miatt bekövetkezett forgalomcsökkenés komoly hatással lehet az európai gazdaságra.

Sőt, egyes elemzők még azt is megkockáztatják, hogy Európa ismét recesszióba kerülhet. Ahhoz, hogy megakadjon Európa gazdasági növekedése, az is “elegendő”, ha minden ötödik turista nem utazik el nyaralni.

Tavaly Európában összességében hat százalékkal esett vissza az idegenforgalom – az első félévben még 10 százalék volt a visszaesés. Különösen Kelet-Európát és Észak-Európát sújtotta a válság, a mediterrán térség még viszonylag jól szerepelt.

Mindent egybevetve 2009 – a válság és nem utolsó sorban a H1N1 vírus körüli bizonytalanság miatt – a szakma történetének egyik legrosszabb éve volt a UNWTO (az ENSZ Idegenforgalmi Szervezete) elemzői szerint. Az idén már megindult a lassú fellendülés, amit most visszavethetnek az elmúlt hat nap történései.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik