Gazdaság

A terrornál is jobban térdre kényszeríti a légi cégeket az izlandi vulkán

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) becslése szerint 1,7 milliárd dollár a légitársaságok légtérzár miatti vesztesége.

A légtérzár “szinte megsemmisítő csapást mért” az ágazatra – mondta szerdán az IATA vezetője. Giovanni Bisignani felszólította a kormányokat, hogy vizsgálják meg a légitársaságok kártalanításának lehetőségét, éppen úgy, ahogyan Washington tette a New York-i terrortámadások után.

Berlini sajtótájékoztatóján Bisignani elmondta: “a tavaly elszenvedett 9,4 milliárd dollár veszteségre, és az idén várható 2,8 milliárdos mínuszra rárakódó mostani válság térdre kényszeríti az egész ágazatot.”

A világszerte 230 légitársaságot tömörítő IATA becslése szerint a tagvállalatokat naponta 400 millió dollár kár érte az izlandi vulkánkitörés miatt elrendelt légtérzár leginkább kaotikus szakaszában, április 17-től 19-ig, a teljes veszteség pedig 1,7 milliárd dollárra tehető.

A felfordulásban volt olyan időszak, amikor a nemzetközi légi forgalom 29 százaléka leállt, és 1,2 millió utas rekedt a reptereken – mondta a Giovanni Bisignani, aki szerint “ez a válság még a szeptember 11-i terrortámadások utáninál is mélyebb”, hiszen akkor három napra zárták le az Egyesült Államok légterét, Európában viszont szerdán már hatodik napja voltak korlátozások.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik