Nagyvilág

Feléledhet a jóval nagyobb izlandi Katla tűzhányó is

Geológusok arra figyelmeztetnek, hogy az Eyjafjallajökull vulkán működése kitörésre késztetheti a jóval nagyobb Katla tűzhányót is, így a káros következmények sokkal súlyosabbak lehetnek.

A Katla kitörése tízszer erősebb lehet, s több hamu és magasabbra juthat a légkörbe, mint kisebb szomszédjából. A két hegy 20 kilométerre van egymástól, és feltehetően kapcsolatban állnak egymással magmacsatornákon keresztül.

Az Izland déli partvidékén lévő Katla az egyik leghosszabb izlandi gleccser, a Myrdalsjökull alatt van, s 500 méter vastag jégréteg borítja. A jég tömege kétszer annyi, mint amennyi az Eyjafjallajökull vulkán kitörésekor elpárolgott.

A Katla kedden nem mutatott aktivitást a geológusok szerint, akik a földkéreg mozgásait figyelik. A két vulkán a múltban párban működött. A legutóbbi három alkalommal, amikor a Eyjafjallajökull kitört, így tett a Myrdalsjökull is. Azt is figyelembe veszik, hogy a Katla átlagosan 80 évente lép működésbe, s az utolsó kitörése 1918-ban volt.

Egy esetleges kitörés áradással járna, akárcsak a múlt héten, amikor a vízzel kevert jég látványos zuhatagot produkált, háznyi jégtömböket sodorva magával. A hegy közelében élők már készülnek az evakuálásra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik