Gazdaság

A nők még mindig rosszabbul keresnek a férfiaknál

Bár jobban képzettek, az amerikai nők még mindig jóval kevesebbet keresnek a férfiaknál, még az olyan megbecsült állásokban is, mint amilyen például a sebészeké.

Az egyenlő bérezés napján, kedden nyilvánosságra hozott tanulmányból kiderült: a fiatal nők kilenc százaléka rendelkezik master diplomával vagy doktori címmel, míg a hasonló korú férfiaknál hat százalék ez az arány. Összességében a legmagasabb diplomával rendelkezők közül minden tízből hat nő.

Ehhez képest a nők fizetése még mindig jelentősen alatta van a férfiakénak. 2008-ban a nők 77 dollárt, a férfiak 100 dollárt kaptak. 2009-ben a férfiakra jutó egy dollárral szemben a nők 80 centet kerestek – hívta fel a figyelmet a nőkérdéssel foglalkozó egyik intézet, az Institute for Women’s Policy Research.

A különbség még az olyan megbecsült állásokban, mint például a sebészek is tetten érhető. A női sebészek a férfiak egy dollárjához képest mindössze 64 centet kapnak.

“Az egyetemi diplomával rendelkező nők olyan bérezésben részesülnek, mint a középiskolai végzettségű férfiak” – mutatott rá az arányokra az intézet egyik szakértője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik