Gazdaság

Kevesebben, de több 13. havi bért kaptak tavaly

Tavaly az év végén 11 százalékkal kevesebb munkavállaló kapott 13. havi bért, mint egy évvel korábban, a plusz juttatás azonban 16 százalékkal több volt, mint az előző évben.

A 13. havi bér átlagos összege tavaly bruttó 188 600 forint volt, míg egy évvel korábban 162 000 forint – olvasható a Workania internetes állásportál által működtetett Merces fizetési felmérésben.

A kutatás szerint év végi jutalomban a munkavállalók csupán 40 százaléka részesült, a jutalmak átlagos összege viszont hét százalékkal nőtt, így 2009 végén átlagosan bruttó 197 000 forint volt.

A merces.hu honlapon található kérdőívet 2010 első negyedévében kitöltő munkavállalók szerint a segédmunkások esetében fele annyival, az adminisztratív alkalmazottak esetében 45 százalékkal, a felsővezetők körében pedig 40 százalékkal kevesebben részesültek 13. havi bérben, mint egy évvel korábban. E juttatás nagysága is a felsővezetők körében nőtt a legnagyobb mértékben: átlagosan 59 százalékkal.

Az államigazgatási vagy közigazgatási szektorban dolgozók esetében drasztikusan, 73 százalékkal csökkent a 13. havi bérben részesültek aránya. Az egészségügy területén és a gyógyszeriparban 53, az iskolák és kulturális intézmények esetében pedig 66 százalékkal kevesebb munkavállaló kapott ilyen juttatást.

A béren felüli juttatásokat vizsgálva a Workania felmérése megállapította, hogy az idén az első negyedévben az egy évvel korábbi adatokhoz képest 23 százalékkal csökkentek a sport- és kulturális juttatások, 19 százalékkal az élet- és balesetbiztosítási hozzájárulások, és 17 százalékkal a foglalkozás-egészségügyi ellátás.

A legnagyobb megvonásokat a szolgáltatási szféra alkalmazottai szenvedték el, az ő esetükben szinte minden béren felüli juttatás 20-30 százalékkal csökkent 2009 első három hónapjához képest.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik