Gazdaság

Magas fizetésért börtön?

Két év felfüggesztett börtönbüntetést és 375 ezer eurós pénzbüntetést kért pénteken az ügyész a Vinci építőipari vállalat egykori elnök-vezérigazgatója ellen Franciaországban.

Antoine Zacharias az első olyan francia vállalatvezető, akit magas fizetése és prémiumai, valamint vezetői módszere miatt hivatali visszaéléssel vádolnak. Az ítélet precedens értékű lehet a Franciaországban az utóbbi időben óriási botrányokat kiváltó magas menedzserfizetések kérdésében.

A 71 éves, jelenleg Svájcban élő nyugdíjas menedzser 1997 és 2006 között vezette a világ legnagyobb építőipari csoportját, amelynek egyik kisrészvényese 2007-ben tett ellene feljelentést.

Zachariast a kétezres évek elején a legjobban kereső francia vállalatvezetőként tartották számon: 2003-ban még évi 2,9 millió eurót keresett, 2004-ben már 3,3 millió eurót, s nyugdíjazásakor már 4,29 millió eurós évi fizetése volt, amelynek alapján 12,8 millió eurós végkielégítéssel távozott. Állami nyugdíján felül a Vinci évi 2,9 millió eurós kiegészítő nyugdíjat állapított meg számára, s milliós nagyságrendben kapott részvényopciókat is.

Az ügyészség azzal vádolja Zachariast, hogy bizalmi embereit ültette a fizetéseket megállapító igazgatótanácsba, s így gyakorlatilag saját maga dönthetett a számára történő kifizetésekről. Az ügyész szerint egyértelmű, hogy kizárólag a vállalatvezető érdekében történt csalás a fizetések megállapításának szabályozásakor.

Zacharias tagadja az ellene felhozott vádakat és úgy véli: megérdemelte fizetését és a magas prémiumokat, mert neki köszönhette a Vinci a látványos növekedését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik