Gazdaság

A demográfiai változások hátráltatják a kiskereskedelmet

Közép- és Kelet-Európa demográfiai változásai, a lakosság számának stagnálása, illetve csökkenése negatívan hatnak a régió kiskereskedelmének bővülésére.

A CB Richard Ellis (CBRE) elemzése szerint Nyugat-Európa nagy részéhez hasonlóan Közép- és Kelet-Európa (KKE) legtöbb országa is olyan hosszú távú demográfiai kihívások elé néz, mint a lakosság számának stagnálása vagy csökkenése, illetve elöregedése.

Jos Tromp, a nemzetközi tanácsadó cég közép és kelet-európai kutatási vezetője kifejtette: “Bulgáriának, Ukrajnának, Oroszországnak és Romániának is jelentős népesség-csökkenéssel kell szembenéznie – az ENSZ előrejelzései szerint 2050-re több mint 15 százalékkal lesz kisebb a lélekszámuk.”

A kutatásvezető szerint a kelet- és közép-európai kiskereskedelmi piacok az elmúlt évtizedben úgy fejlődtek, hogy nagyjából egyértelmű volt a korreláció a bevásárlóközpontok sűrűsége és az egy főre jutó bruttó nemzeti termék között. Ez azt jelenti, hogy a közép-európai fővárosok és a nagy régiós központok jelenleg a legnagyobb számú kiskereskedelmi hellyel rendelkeznek a régióban.

“Habár Magyarországon is okkal beszélünk a népesség elöregedése okozta problémákról, olyan demográfiai válsággal fenyegető népességcsökkenés, mint ami az országtól keletre-délkeletre várhatóan bekövetkezik, nem valószínű” – tette hozzá Borbély Gábor, a CB Richard Ellis budapesti vezető elemzője.

Véleménye szerint Budapest régiója ma Magyarország olyan igazi gazdasági központja, ahol az ország lakosságának közel 30 százaléka összpontosul, ez vonzza a fiatal és képzett munkaerőt, amelynek beáramlása a népesség és vásárlóerő stabil növekedésének garanciája – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik