Gazdaság

Alig nőttek a kiskereskedelmi eladások januárban

2010 januárjában a kiskereskedelmi eladások 0,6 százalékkal emelkedtek az előző havihoz képest, a forgalom volumene ugyanakkor 5,6 százalékkal maradt el a múlt év első hónapjától.

Az üzemanyagtöltő állomások értékesítésének volumene 2010 januárjában 9,4 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest; a januári eladások 7,3 százalékkal maradtak el a tavaly decemberitől.

Januárban a kiskereskedelmi eladások csaknem fele – 48 százaléka – élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes, 17 százaléka üzemanyag-, 11 százaléka bútor-, háztartási cikk-, építőanyag-kiskereskedelmi üzletekben bonyolódott; a többi üzlettípus együttes részesedése 24 százalék volt.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek értékesítésének volumene januárban 3,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. 2010. januárban az eladások 91 százalékát lebonyolító vegyes termékkörű üzletek – hiper- és szupermarketek, valamint vegyesboltok – eladásai 4 százalékkal maradtak el a 2009. januáritól.

A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem januári volumene nem változott az előző hónaphoz mérten.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma az előző év azonos időszakihoz képest januárban 7,8, szezonálisan és naptárhatástól megtisztítva 7,0 százalékkal csökkent. 2010 januárjában az összes forgalomból kis súlyt képviselő használtcikk-, illatszerüzletek és a csomagküldő hálózat kivételével minden üzlettípusban csökkent az értékesítés volumene.

A legnagyobb mértékű, csaknem 19 százalékos visszaesés továbbra is az iparcikk jellegű vegyes üzletek eladásaiban volt. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint a nem élelmiszer-kiskereskedelem januári eladásai 2 százalékkal nőttek a decemberihez viszonyítva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik