Gazdaság

Az áfaemelés is hozzájárult a fogyasztás “zátonyra futásához”

Az áfakulcs 2009 júliusi emelése hozzájárult ahhoz, hogy "zátonyra futott a háztartások fogyasztása" - közölte az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ).

A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint 2010 januárjában a kiskereskedelmi eladások 0,6 százalékkal emelkedtek az előző havihoz képest, a forgalom volumene ugyanakkor – a naptárhatástól megtisztított adatok alapján – 5,6 százalékkal maradt el a múlt év első hónapjától.

Az OKSZ hangsúlyozza: a Pénzügyminisztérium korábbi tájékoztatása szerint 2010 első két hónapjában a költségvetés áfabevétele 387 milliárd forint volt, ami tíz százalékkal több az előző év januári 351 milliárd forintnál.

Az OKSZ szerint az öt százalékpontos áfakulcs emelés nyomán hozzávetőlegesen 20 százalékkal kellene emelkedniük az áfabevételeknek 2010 első félévében, változatlan gazdasági teljesítmény mellett. A szövetség úgy véli, “az áfakulcs emelés fele eltűnt, feltehetően a feketegazdaságot hizlalja”.

A háztartások költekezését korlátozta a háztartási energia és az üzemanyag drágulása, valamint a hideg étkezési utalványok adókedvezményének elvétele.

A szövetség hangsúlyozza: az élelmiszereknél pontosan annyi volt a háztartások kiadása januárban, mint egy évvel korábban, 233 milliárd forint, ám ez az áremelkedések miatt négy százalékkal kisebb mennyiséget jelent. Hozzáfűzik: a kiskereskedelemben 2010 első hónapjában az alkalmazottak száma 20 ezerrel kisebb, mint az előző év januárjában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik