Gazdaság

Vulkánkitörés: nem jár kártérítés a légitársaságoktól

Nem jár kártérítés a légitársaságoktól az elmaradt utazások miatt, mivel a szerdán kitört izlandi vulkán okozta európai légtérzárak vis major szituációnak minősülnek.

Horváth Péter, a Magyar Biztosítók Szövetsége utazásbiztosítási tagozatának vezetője elmondta, hogy a kialakult helyzet miatt egyszerűsítették a biztosítások meghosszabbítását, amelyet interneten, illetve családtag, barát által is a szokásosnál egyszerűbben meg lehet tenni.

Abban az esetben, ha a biztosítás ideje már elkezdődött, de az ügyfél az utazást a vis major helyzet miatt nem tudta megkezdeni, a biztosító társaságok átütemezik a vevő kérésére a biztosítást.

Horváth Péter a bankkártya biztosítással utazók figyelmét arra hívta fel, hogy a meghatározott időre vonatkozó biztosítást nem lehet a bankkártyás biztosításnál meghosszabbítani, a lejárat után utasbiztosítást kell kötni.

Ferihegyen csütörtök este óta hétfő délig mintegy 700 járatot töröltek. A magyar légteret pénteken 19 órától hétfőn 12 óráig zárták le, és számos más országban leállt a légi forgalom, mert az izlandi vulkánkitörés miatt Európát elborító hamufelhő veszélyeztette a repülőgépek biztonságos repülését.

A légtérzár miatt szinte a teljes Malév-flotta, valamint egyebek mellett a British Airways, a Lufthansa és az Alitalia egy-egy Airbus típusú gépe is a ferihegyi repülőtéren vesztegel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik