Gazdaság

A busz- és vonatjáratok profitálnak a légiforgalom szünetéből

Teljes kihasználtsággal közlekedtek hétvégén a nemzetközi autóbuszjáratok és a vonatok a légtérzár alatt.

Balogh-Fazekas Anita, a MÁV-Start Zrt. szóvivője hétfőn reggel elmondta, hogy hétvégén Csehország és Németország felé jelentősen megerősödött a forgalom. A járatok kihasználtsága 80-90, esetenként 100 százalékos volt a nyugat-európai útirányokban az egyébként 30-40 százalékos helyett. Budapestre is többen jönnek vasúton a megszokottnál.

A MÁV-Start szóvivője hangsúlyozta, hogy hétfőn is megerősítik a nemzetközi pénztárakat, több munkatárs dolgozik. A MÁV-direkt ügyfélszolgálaton is többen várják a hívásokat.

A Volánbusz Zrt. tájékoztatása szerint az izlandi vulkánkitörés miatti európai légiforgalmi korlátozás rendkívüli utazási igényeket generált a Volánbusz/Eurolines nemzetközi autóbuszjáratok iránt is.

A Volánbusz Zrt. péntektől a megnövekedett utazási kereslethez igazodóan a menetrendben meghirdetett nemzetközi járatokon túl több európai irányba rendkívüli járatokat indított. A legkeresettebb úticél London volt, ahová a külföldi Eurolines partneri kapacitásokat is bevonva minden nap indított autóbuszt a hétvégén, szombaton például egyszerre hatot is. Ezen kívül mentesítő buszokat indított a Volánbusz Hollandiába, Franciaországba és Németországba.

Kovács Miklós, az Orangeways vezérigazgatója elmondta, hogy hétvégén megduplázták az Amszterdamba, illetve Prágán keresztül Németországba közlekedő járataikat. Amszterdamba egy helyett két autóbuszt, a Prága-Németország útvonalon három járat helyett napi hatot közlekedtettek. Vasárnap új járatot indítottak Budapest és Párizs között. Járataik teljes kihasználtsággal közlekedtek oda-vissza egyaránt.

Az Orangeways vezérigazgatója hangsúlyozta: felkészültek arra az esetre, ha továbbra is fennmarad a légtérzár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik