Gazdaság

Szerdától élnek az új árverezési szabályok

Szerdától lépnek hatályba az új árverezési szabályok: csak a PSZÁF által ellenőrzött pénzügyi szervezetek árverezhetnek el ingatlant.

Szollár Domokos a Magyar Közlönyben kedden megjelent kormányrendeletet ismertetve kiemelte: a kabinet az adósok védelmében módosította a zálogtárgyak bírósági végrehajtáson kívüli értékesítésének szabályairól szóló kormányrendeletet.

Ezzel – fűzte hozzá a kormányszóvivő – állami ellenőrzés alá vonta az árverezéseket, hogy azokban a sajnálatos esetekben, amikor kilakoltatásra kerül sor, akkor erre a legszigorúbb törvényi keretek között, hatósági felügyelet és ellenőrzés mellett legyen csak lehetőség.

Az új szabályokról szólva kiemelte: szerdától csak a PSZÁF által ellenőrzött pénzügyi szervezetek árverezhetnek el ingatlant, lakóingatlan elárverezésére kizárólag az adóhatóság hivatalos internetes honlapjához kapcsolódó Elektronikus Árverési Felületen keresztül lesz lehetőség.

Szerinte ezzel biztosított, hogy az árverésről minden érdeklődő értesüljön, és a lehető legmagasabb áron keljenek el a lakások; az elektronikus árverés azért is fontos, mert így nem lehet megfélemlíteni az árverésen résztvevőket.

Szollár Domokos a szabályokról szólva elmondta még, hogy az árverés kezdetét az adóhatóság úgy állapítja meg, hogy annak legalább 45 nappal, legfeljebb 60 nappal a hirdetmény közzétételét követően kell lennie. E szerint legkorábban június 1-én lehet árverést tartani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik