Gazdaság

Hitel- és lízingválasztó programot indított a PSZÁF

A lakossági ügyfelek tájékozódását segítő hitel- és lízingválasztó programot indított el honlapján a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF).

Az első lépcsőben mintegy 50 pénzügyi vállalkozás 400 konstrukciója vált elérhetővé és összehasonlíthatóvá – közölte a felügyelet.

A honlapra látogató érdeklődők az ingatlanlízing, fogyasztási és jelzáloghitel, a megtakarítás fedezete mellett nyújtott kölcsön és a hitelkártya termékeket hasonlíthatják össze. Rövidesen sor kerül a pénzügyi vállalkozások gépjármű- és számlahiteleinek közzétételére is, 2010 júliusában pedig a hitelintézetek – így a kereskedelmi bankok – több tízezer lakossági hitel- és lízingkonstrukciója is megismerhető lesz a rendszerben.

Az ügyfelek pontosabb tájékoztatását szolgálja, hogy az új internetes termékválasztó programba – miniszteri rendeletek előírása alapján – kötelező adatokat szolgáltatniuk az érintett pénzügyi intézményeknek.

Ha a pénzügyi intézmények által közölt kondíciók esetleg jogszabályba ütköznek – például az adott hiteltípus előtörlesztési díjának mértéke magasabb a 2010 márciusától törvényben előírt maximumnál – az adatszolgáltatás alapján a PSZÁF fogyasztóvédelmi vizsgálatot is indíthat.

A termékválasztó programban a hitelek, lízingkonstrukciók mellett az ügyfelek a választást megkönnyítő fogyasztóvédelmi információkat, pénzügyi szótárt, mérlegelendő szempontokat és figyelemfelhívásokat is találnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik