Gazdaság

Bekeményít a PSZÁF

Megújította intézkedési- és bírságpolitikáját a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF).

A legkisebb intézményi bírságösszege 100 ezer forint, ami korábban alacsonyabb volt. Valamennyi intézménytípusnál emelkedett a felső összeghatár. Ez a bankok, biztosítók esetén 100 millió forintig, pénzügyi vállalkozásoknál, befektetési vállalkozásoknál 50 millió forintig, pénztáraknál 20 millió forintig is terjedhet azzal, hogy rendkívüli esetben most már akár kétmilliárd forintot is elérhet a kiszabható bírság.

A PSZÁF szerint a bírságokban kifejezésre jut a jogsértés kockázatossága és a piacra, a fogyasztókra gyakorolt hatása.

A felügyelet szerint a fogyasztóvédelem területén különös hangsúlyt kap a visszatartó erő, illetve a megelőző jelleg. A felügyelet mindig olyan intézkedést hoz, amelyik a leginkább alkalmas a jogsértő helyzet rendezésének kikényszerítésére, illetve más pénzügyi piaci szereplők számára iránymutatásul szolgál a hasonló helyzetek elkerülésére.

A PSZÁF szerint az alkalmazott belső intézkedési szabályok teljes nyilvánosságra hozatalával minden piaci szereplő számára egyértelművé válik, hogy milyen eszközök, elvek szerint történik a pénzügyi intézmények és személyek jogkövető magatartásának elősegítése.

A szankcionálandó jogsértés esetén a bírság összegének meghatározása következetes logikai rend és értékelvű megközelítés alapján történik, a törvényben meghatározott és a bírságpolitikában kialakított szélső intervallumok között, hangsúlyozza a PSZÁF.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik