Gazdaság

Mindenki mással magyarázza a munkanélküliséget

A kormány szerint ez nem hungarikum. A szóvivő külföldi példákat sorolt.

A szociális tárca államtitkára szerint a gazdasági válság az oka annak, hogy 16 éves csúcson van a munkanélküliség. Kórózs Lajos legnagyobb gondnak az inaktivitást tartja, mint mondta, sokan nem is akarnak dolgozni, hiszen 43 ezer betöltetlen állás van az országban.

A Fidesz szerint a munkanélküliségi adatok azt bizonyítják, hogy a kormány gazdaságpolitikája csődöt mondott, a válság kezelése helyett annak mélyítése zajlik. Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki stábjának vezetője azt mondta: a munkanélküliség megfékezéséhez gazdasági növekedésre van szükség, az azonban a mostani adószintek, ilyen korrupció és ilyen bürokrácia mellett elképzelhetetlen.

A kormányszóvivő közleményben tudatta, hogy az állástalanok számának növekedése nem hungaricum, Európa szinte valamennyi országa ezzel a problémával küzd. Szollár Domokos emlékeztetett rá, hogy Spanyolországban 18,8, Szlovákiában 13,7, Írországban pedig 13,8 százalékos a munkanélküliség a január végi adatok szerint. Lengyelországban, ahol az Európai Unióban egyedüliként tavaly 1,7 százalékkal bővült a gazdaság, februárban 13 százalékra nőtt a munkanélküliség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik