Gazdaság

2010-re is növekedést jósol a Kopint-Tárki

A korábbi stagnálás helyett 2010-re 0,8 százalékos GDP növekedést prognosztizál a Kopint-Tárki, míg jövőre a gazdasági növekedés 3,0 százalékra gyorsul.

A bruttó hazai termék (GDP) felhasználói oldalának összetevőit vizsgálva, az “felfelé feszül”, azaz akár 1-1,5 százalékos növekedés sem zárható ki, ami elsősorban a magánfogyasztás alakulásával magyarázható – jelezte a kutatóintézet vezérigazgatója.

Palócz Éva megjegyezte, hogy tavaly a magánfogyasztás 6,7 százalékkal csökkent, idén “csak” 0,5 százalékkal, ugyanakkor az adóváltozások nyomán a reálkeresetek idén már 3,5 százalékkal nőnek, miközben az intézet decemberben még csupán 1,5 százalékos reálkereset emelkedésre számított.

A Kopint-Tárki új előrejelzése szerint a belföldi felhasználás a tavalyi 11,5 százalékos zuhanás után idén stagnál, az ipari termelés 4,0 százalékkal nő.

A háztartások GDP-arányos megtakarításai látványosan emelkednek: idén 4,6 százalékos arány várható, ami már közelít az Európai Unió 5-6 százalékos átlagához – hangsúlyozta Palócz Éva.

Az államháztartás idei GDP arányos eredmény szemléletű (ESA) hiányára vonatkozó prognózisát az intézet 4,5 százalékra emelte a decemberi 4,3 százalékról. Palócz Éva hozzátette azt is, hogy a közlekedésben, az önkormányzatoknál és az egészségügyben tervezett megtakarítások mértéke nem reális.

A jegybank márciusi ülésétől a jelenlegi 5,75 százalékos kamat 25 bázispontos csökkentését várja a Kopint-Tárki, de nem elképzelhetetlen az 50 bázispontos mérséklés sem – magyarázta a vezérigazgató.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik