Gazdaság

BA-sztrájk – folytatódik a vita a hatékonyságról

A British Airways (BA) légitársaság háromnapos sztrájkjának második napja után is folytatódott a vita a munkabeszüntetés hatékonyságáról.

A társaság utaskísérői szombat óta sztrájkolnak a céggel folytatott bér-, létszám- és munkaszervezési viták miatt. A hétfői az utolsó sztrájknap, de az érdekképviselet a következő hétvégére újabb, ezúttal négynapos sztrájkot tervez, ha addig nem sikerül megállapodni.

A legnagyobb brit szakszervezet, a Unite, amely a BA több mint 13 ezer utaskísérőjéből 12 ezret képvisel és sztrájkjukat szervezi, a vasárnapi sztrájknap után közölte, hogy a cég legnagyobb bázisrepülőterén, a londoni Heathrow-n az aznap szolgálatra beosztott, ezernél több utaskísérőből kilenc jelentkezett munkára.

A British Airways adatai szerint azonban a Heathrow-ról induló járatok légikísérőinek “legalább az 55 százaléka” felvette a munkát vasárnap. A második legnagyobb londoni repülőtéren, a Gatwicken a légitársaság szerint a vasárnapi járatok légi kiszolgáló személyzetének 97 százaléka dolgozott.

A British Airways – amely a Malévval együtt a oneworld globális légi szövetség tagja – vasárnap a három budapesti járatpár közül egyet közlekedtetett, a másik kettőt törölték. A hétfő hajnalban érvényes sztrájkmenetrend szerint ez lesz a helyzet hétfőn is. A budapesti járatpárt a holland Transavia légitársaság üzemelteti a BA nevében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik