Gazdaság

Még tárgyalnak a sztrájkról a British Airwaysnél

Még mindig tárgyal a British Airways (BA) légitársaság vezetése és a szakszervezet a légi utaskísérők hétvégétől tervezett háromnapos sztrájkjának elkerüléséről.

A BA 12 ezer utaskísérője a legnagyobb brit szakszervezet, a Unite továbbra is érvényben lévő felhívására szombattól három napig, március 27-étől négy napig sztrájkolna, és az érdekképviselet szerint április második felében újabb sztrájkok lehetnek, ha addig nem sikerül megegyezni a cégvezetéssel a vitás bér- és létszámkérdésekben.

A BA – amely a Malévval együtt a oneworld globális légi szövetség tagja, és naponta három járatot közlekedtet a londoni Heathrow repülőtérről Budapestre – mindazonáltal már kidolgozta sztrájkmenetrendjét, amelynek alapján a cég reményei szerint a sztrájknapokra repülőjeggyel rendelkező utasok hozzávetőleg 65 százaléka eljut célállomására.

Ezt a British Airways a cégen belül munkára jelentkező önkéntesekkel, illetve más légitársaságoktól személyzettel együtt bérelt repülőgépekkel igyekszik biztosítani.

A jelenleg érvényes sztrájkmenetrend alapján a budapesti járatok közül a munkabeszüntetés mindhárom napján a középső, a BA 868-869-es számú járatpár közlekedni fog, jóllehet a járatokat egy másik légitársaság, a Transavia fogja üzemeltetni, Boeing 737-es repülőgépekkel.

A péntek hajnali állapot szerint a másik két budapesti British Arways-járatot a sztrájknapokra törölték. A British Airways tervei szerint a második legnagyobb brit repülőtérről, a londoni Gatwickről a társaság mindegyik hosszú távú járata és a rövid távúaknak is több mint a fele elindul a sztrájk alatt. A legnagyobb londoni bázisrepülőtéren, a Heathrow-n 60, illetve 30 százalékos indulási arányra számít jelenleg a cég e két járatkategóriában.

A sztrájk három napján a menetrend szerint összesen 1950 British Airways-járat közlekedne; ezek közül 1100-at töröltek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik