Gazdaság

Az Észak-Alföld túl van a válság nehezén?

Az észak-alföldi régióban esett vissza legnagyobb mértékben, 25 százalékkal a bedőlt cégek száma január-februárban az előző év azonos időszakához képest.

Az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint a válság kisebb-nagyobb mértékben minden régiót érintett tavaly, ám az év második felében egyes térségekben már lassult, illetve megállt a felszámolások növekedésének üteme, mára pedig egyértelmű csökkenés tapasztalható.

A Dél-Dunántúlon idén január-februárban összesen 24 százalékkal kevesebb cég ellen indult felszámolási eljárás, mint egy évvel korábban. A térség eddig a válság által legkevésbé sújtott régiója volt Magyarországnak: itt kizárólag 2008 végén és 2009 legelején mutattak érdemi növekedést a felszámolásokra vonatkozó adatok, tavaly februártól stabilizálódott, majd csökkenésnek indult azoknak a cégeknek a száma, amelyek ellen felszámolási eljárás indult.

A közép-dunántúli régióban az év első két hónapjában 16 százalékkal kevesebb céggel szemben indítottak felszámolást a hitelezők, mint egy évvel korábban. Nyugat-Magyarországon – ugyan kisebb mértékben, öt százalékkal – de ugyancsak csökkent a felszámolt cégek száma.

A fővárosban még sokan dobják be a törülközőt

Közép-Magyarországon és Budapesten bejegyezték be Magyarországon a legtöbb vállalkozást, itt még tart a bedőlések számának növekedése. Az év első két hónapjában a régióban 24 százalékkal több céget számoltak fel, mint egy évvel korábban, vagyis a térség vízválasztó az ország két fele között.

Az észak-magyarországi régió mutatja ma a legerősebb válságtünetet, itt az első két havi növekedés üteme 43 százalék, míg a Dél-Alföldön 29 százalék. Magyarország keleti részén kilóg a sorból Észak-Alföld, amelynek oka a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei cégbedőlések jelentős visszaesése.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében 77 százalékkal, Hajdú-Biharban pedig 25 százalékkal több céggel szemben indult felszámolási eljárás, mint egy évvel korábban, ám Szabolcs mindezt 65 százalékos csökkenéssel kompenzálni tudta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik