Gazdaság

Sztrájk: csütörtökön megbénul Görögország

Teljesen megbénul Görögország csütörtökön a két legnagyobb szakszervezet által meghirdetett 24 órás általános sztrájk miatt.

Leáll minden közszolgáltatás, nem nyitnak ki az iskolák, a vám- és adóhivatalok, nem működnek a tömegközlekedési eszközök, és a repülőterek is bezárnak. Számos felvonulás lesz, amelyhez csatlakoznak a rendőrség, a tűzoltóság és a parti őrség tagjai is.

A magánszektor és az állami szektor dolgozóit tömörítő GSEE és az ADEDY szakszervezeti szövetség pénteken hirdette meg az egynapos sztrájkot csütörtökre. A két szakszervezet mintegy 2,5 millió dolgozót tömörít, a foglalkoztatottak közel felét.

A sztrájkolók a kormány múlt héten bejelentett újabb, ezúttal 4,8 milliárd eurós költségvetési bevételnövelő intézkedései ellen tiltakoznak, amit részben az állami alkalmazottak bérének és prémiumainak csökkentésével, az üzemanyagok és a szeszesitalok áfájának növelésével kíván elérni.

A szakszervezetek sztrájkfelhívásához kedden csatlakoztak a légiirányítók. Emiatt csütörtökre töröltek minden Görögországba irányuló és onnan induló járatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik