Gazdaság

Átláthatóbbak lesznek a közbeszerzések

Júliustól az 50 millió forintot meghaladó, állami vagy uniós támogtású útépítéseknél kötelező lesz átláthatósági megállapodást kötni.

A közbeszerzési törvény két évvel ezelőtti módosításakor került a szövegbe az átláthatósági megállapodás, amelyet tavaly április óta lehetne alkalmazni. A részletszabályokat tartalmazó kormányrendelet tervezete viszont csak most készült el.

A közbeszerzési törvény úgy fogalmaz, hogy a verseny tisztaságának és nyilvánosságának erősítése érdekében, az ajánlatkérő és az ajánlattevők átláthatósági megállapodást köthetnek egymással. A megállapodás részese a felkért független szakértő, aki monitoring szolgáltatást nyújt.

A kormányrendelet tervezete már másképpen határozza meg a jogviszonyokat. Az átláthatósági megállapodást nem a közbeszerzés ajánlatkérője, és az ajánlattevők, hanem az ajánlatkérő és az átláthatósági biztos kötik meg egymással, ráadásul még a közbeszerzési eljárás megindítása előtt. Ebben a megállapodásban rögzítik, hogy a nyertes ajánlattevő az eredményhirdetéssel a megállapodás részesévé válik. Tehát az ajánlattevő passzív elfogadóvá válik.

Az átláthatósági biztos a közbeszerzés valamennyi iratába betekinthet, és minden eseményén jelen lehet. Az ajánlatkérő minden kifizetést közöl a biztossal. A biztos óránként legfeljebb 3600 forint ellenszolgáltatásra jogosult.

Ez év július 1-től kötelező átláthatósági megállapodást kötni a Közlekedési Operatív Programból finanszírozott 50 millió forintot elérő közbeszerzéseknél. A jövő év első napjától viszont minden 50 millió forintot elérő közbeszerzésnél kötelező a megállapodás, amennyiben az többségi állami vagy uniós támogatással valósul meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik