Gazdaság

Akár hasznot is húzhat az egészségügyből a gazdaság

Az egészségügy - a hozzá kapcsolódó iparral együtt - már nem csak "elvesz" a költségvetésből, hanem termelője, "befizetője" is lehet a nemzetgazdaságnak.

A Magyar Tudományos Akadémián rendezett tanácskozáson Szepesi András, az Egészségügyi Baráti Társaság (EÜBT) Egyesület titkára úgy vélte, a jövőben foglalkozni kell a biztosítási rendszerrel, az egészségügyi struktúrát a lakossági szükségletekhez kell igazítani, de az ágazat humánerőforrása is fontos téma. Utóbbiban csak rövid távra szóló intézkedések vannak a hosszú távúak helyett – vélekedett.

Repa Imre, a Kaposi Mór Megyei Oktató Kórház főigazgatója, az EÜBT elnöke úgy fogalmazott, a társaság által megrendezett szakmai összejövetelek célja, hogy megoldási javaslatokat fogalmazzanak meg az ágazat átalakításához, akár nyugatról hozott példákkal is, de megtartva a nemzeti sajátosságot.

“Higgyünk abban, hogy nem a szokások, nem a hatalmi, pozicionális háborúk kell hogy eldöntsék a szakmai folyamatokat” – mondta a főigazgató, hozzátéve, az ágazati rendszeren változtatni kell, de ezt “nem kiabálva, nem bántóan” kell megtenni.

Törőcsik Mária, a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karának egyetemi tanára az egészségipart támogató trendek című előadásában azt mondta, újfajta gondolkodásra van szükség, amennyiben ugyanis az egészségügy nyitott az egészségiparra, akkor új lehetőségekhez juthat az ágazat, és több kapcsolódási pontot találhat az élelmiszeriparral, a telekommunikációval vagy a turizmussal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik