Gazdaság

Az IMF szerdán tárgyal az ukrán-hitelről

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) igazgatótanácsa szerdán tárgyal az Ukrajnának szánt készenléti hitelről - olvasható a nemzetközi pénzintézet honlapján hétfő este.

Ukrajna 16,5 milliárd dolláros készenléti hitelt kért az IMF-től, hogy stabilizálhassa gazdasági-pénzügyi helyzetét a pénzügyi világválság közepette. Az ukrán parlament pénteken hagyta jóvá az a válságkezelő intézkedéseket tartalmazó törvényt, amelynek elfogadását az IMF kérte Kijevtől a készenléti hitel folyósításáért cserébe.

A jogszabály értelmében Ukrajnában a privatizációs bevételekből pénzügyi stabilizációs alapot hoznak létre. Ebből hiteleket folyósítanak azoknak a bankoknak és vállalatoknak, amelyek a világméretű pénzszűke miatt nem tudják törleszteni külföldi tartozásaikat. A jogszabály alapján a szovjet utódállamban megerősítik a lakossági bankbetétekre vonatkozó betétbiztosítási garanciát, az állam részesedést szerezhet a bajba jutott bankokban és szigorítja a költségvetési fegyelmet, többek között egyes szociális juttatások megkurtításával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik